
Denne overskrift har ramt nyhederne i dag ? Hvordan vil det påvirke det private boligmarked. Recession betyder en negativ økonomisk vækst, lavkonjunktur, altså den globale “indtjening” udvikler sig negativt. (Læs evt. mere om recession her)
Vi blev ramt af recession under finanskrisen, og det ved alle jo nok, det smadrede boligmarkedet i svær grad.
Men hvad er det der egentlig sker ?
Når der er recession, så falder indtjeningen typisk i virksomhederne, hvilket også giver lavere lønninger.
Recession er altså sløjt for købekraften, hvilket kan påvirke boligpriserne negativt
Ordet recession har faktisk en selvopfyldende effekt, så jo flere gange det bruges, jo større effekt, så pas på med at skæmme unødigt.
Hvad gør regeringerne i sådan en situation?
Økonomien kan stimuleres kortvarigt via pengepolitikken, eller langvarigt via finanspolitikken.
Kortvarigt, så vil det typisk være rentesænkninger der bruges, til af øge virksomhedernes investeringslyst, via lavere renter
Langvarigt, så kan det f.eks. være skattepolitik, øget offentlige investeringer som f.eks. udbygning af motorvejsnettet / nye skoler mv.
Hvad kan du sige til køberne nu?
For at skabe tryghed hos en køber, så pas nu på med at brug for mange skræmmende ord – Det er købers rådgivers pligt at rådgive, ikke dig.
Men bliver der spurgt ind til økonomien, så er her lidt stikord du kan bruge for at berolige køber
- Er det en investering eller et hjem ? De fleste køber et hjem, og planlægger at blive boende længe. Derfor skal de ikke lige fokusere på om huspriserne falder eller stiger.
- Har de råd til at bo i boligen nu, så vil de med stor sandsynlighed også have det fremover, hvis de vel at mærke har belånt boligen med fastforrentet lån. (Denne her er nok det vigtigste argument, for at skabe ro og stabilitet)
- Normalt siges det at der 7 år opadgående positiv økonomi, og 7 nedadgående. Der har altid været disse cyklusser så det er ikke unormalt (Se graf længere nede)
Igen er det vigtigt at påpege, at du som mægler IKKE skal rådføre køber, da det er købers rådgivers opgave, men nu er der lidt info som du kan bruge.
Hvad sker der med handlerne, i sådan en økonomi her?
Kort fortalt så giver uro på de økonomiske markeder altid lidt “pause” i handlerne. Vi så under finanskrisen at boligmarkedet fik en ordentlig rutschetur, og da regeringen ændrede belåningsrammerne 1.1.2018, så stoppede handlerne også kortvarigt.
I tiden efter finanskrisen, så vi en stor stigning i antallet af handler, hvoraf mange var grundet krav fra bankernes side.
Men der skal altid handles ejendomme. Der er altid folk der flytter sammen / skilles, uddannes, skifter job, får børn osv, og det er altså en stor del af bolighandlerne.

Boligudbud, lig mærke til udbuddet efter finanskrisen, 2010 og frem
Kilde: Boliga.dk
Men når økonomien får lidt slag, og markedet ændrer sig, så husk priserne! Tal med sælger
Når der pludselig er en ændring i markedet, så er det nu du skal ud at tale med sælger omkring priserne på de boliger der er til salg. Er der ikke sket noget ift. salget af en bolig, så er prisen måske lagt ud for højt, og så skal den måske justeres ned. Lad være med at vente for meget med det, for det kan koste sælger dyrt.
Corona krisen, fik priserne til at toppe
Du kan se fra ovenstående graf at udbuddet siden 2012 blot er faldet, og den trend toppende under corona krisen, hvor priserne virkelig fik et nøk opad.
Formålet med denne artikel var at give lidt info om hvad der sker på boligmarkedet, når økonomien danser voldsomt.
Estate of mind
Skriv et svar